PPO
Patty Professional Organizing 
Menu
blogafbeelding


Tips om opruimen met kinderen makkelijk en leuk te laten verlopen.

Straffen en dreigen zorgen voor negatieve energie, dit is niet wat je wilt. Maak het vooral leuk!

 1. SAMEN;
  Opruimen is leuker en gezelliger als je het met elkaar doet. Help je kinderen dus mee met opruimen. Maak het gezellig zet bijvoorbeeld een muziekje op. Of praat over een leuk onderwerp tijdens het opruimen. Ruim niet te lang op, een kwartiertje per dag is voldoende om routine op te bouwen.
 2. VASTE PLEK;
  Geef alles zo veel mogelijk een vaste plek, doos voor de blokken, mand voor knuffels en spelletjes in de kast. Plak plaatjes op de opbergdozen, zo kan een kind zien wat waar in hoort. Ook in de kast kan je op de plank labels maken. 
 3. VOORBEELD;
  Zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk, dus ruim zelf ook je spullen op en geef zo veel mogelijk alles een vaste plek. Leg na gebruik alles meteen weer terug. 
 4. SPEL;
  Maak er een spel of wedstrijd van. Zet de kookwekker en probeer zoveel mogelijk op te ruimen in 10 minuten. Wel samenwerken, niet strijden! 
 5. BELONEN;
  Geef complimentjes tijdens het opruimen, dit motiveert om door te gaan.  Na gedane arbeid is het tijd om samen iets leuks te doen, bijvoorbeeld naar je favoriete tv programma kijken met warme chocolademelk, of voorlezen uit het favoriete boek van je kind. Houd het simpel. 
 6. MINDEREN;
  Verdeel het speelgoed, leg een deel op zolder en wissel af en toe. Hierdoor heeft het kind meer overzicht en is opruimen makkelijker. Het voordeel is ook dat als je wisselt er steeds iets nieuws is om mee te spelen.