PPO
Patty Professional Organizing 
Menu
blogafbeelding

Nog een paar weken en dan staat het voorjaar weer voor de deur. Dit is een mooie tijd om je kledingkast een goede opruimbeurt te geven. Door dit nu te doen krijg je een goed zicht op wat je dit voorjaar echt nodig hebt.

Herken je dat? Een goed gevulde kast en het gevoel dat je niks hebt om aan te trekken? Of de drang om elk seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen zonder eerst eens met een kritische blik in je kast te kijken? Met de volgende tips kun je hier verandering in brengen.

Allereerst plan je een hele middag voor jezelf om je over te geven aan het ‘gevecht’ met jezelf en de kleding in je kast. Zet een lekker muziekje op, maak een grote pot thee met natuurlijk een groot stuk chocolade, ja bij deze klus mag je ook jezelf verwennen.

Ga voor de kast staan en zonder al te veel nadenken ga je alles eruit halen waar je echt blij van wordt en ook regelmatig draagt. Zoals je lievelingsjeans, dat oude sweatshirt wat nog heerlijk zit, je mooiste feestjurkje etc. Dit leg je rechts op het bed.

Hierna kies je alle miskopen, niet-passende, verwassen kleding of wat je zeker niet meer gaat dragen en legt deze links op het bed. Twee stapels dus. De rechtse stapel blijft, de linker gaat straks in de zak voor de kringloop, Terre des Hommes of een ander goed doel.

Nu tijd voor een pauze, eerst maar even genieten van je kop thee met chocolade.

Wat nu nog in de kast hangt zijn de twijfelgevallen; “dat jurkje was erg duur en is nog zo mooi, jammer dat ik het nooit draag.” “Die trui heb ik van mijn moeder gekregen, heel lief maar niet zo mijn ding.” “En die schoenen, ik vind ze zo mooi, maar weet niet zo goed waar ik ze bij aan moet doen.” Herkenbaar? Elk kledingstuk pak je even vast en je besluit zo snel mogelijk op welke van de twee stapels het mag liggen. Dus houden of wegdoen. Gebruik vooral je gevoel, als je er echt nog blij van wordt en het nog gaat dragen dan mag het blijven.

Bedenk dat niemand anders dan jij deze keuze maakt!

KLAAR! Als het goed is sta je nu voor een lege kast.

Tijd om de kast een poetsbeurt te geven, maak een sopje en neem alle planken af. Het inruimen kan beginnen. Hang de jurkjes, rokjes en blouses weer in de kast en vouw de rest op. Als alles een goede plek heeft is het tijd om te bedenken wat je nog echt nodig hebt, bijvoorbeeld een nieuwe blouse omdat er nu geen één meer in de kast hangt? Of een goed passende jeans omdat je tot de ontdekking komt dat je geen fijne jeans meer hebt? Schrijf het op zodat je bij je de volgende keer in de stad weet wat je nog nodig hebt. Dit bespaart tijd, geld en hopelijk ook die miskopen.

Heb jij twee (of meer) kasten? Maak dan de keuze om elke kast in te delen per seizoen, dus je winter- en zomergarderobe apart. Dit zorgt voor meer overzicht en rust in je hoofd.

Wil je echt gaan voor minder kleding dan is het fenomeen Capsule Wardrobe misschien iets voor jou. Dit is een methode die uitgaat van een basiscollectie kleding, onderling goed op elkaar afgestemd en niet modegevoelig, aangevuld met een aantal seizoensgebonden items. Door dit toe te passen kies je heel bewust kwalitatief goede kleding, schoenen en accessoires die onderling goed te combineren zijn. Hierdoor hoef je minder kleding weg te gooien, dit is beter voor het milieu. Je geeft minder geld uit door minder impulsaankopen te doen. Geen overvolle kledingkast meer.

Meer weten, typ Capsule Wardrobe in op Pinterest hier zie je hoe anderen dit toepassen.